Správně prožité truchlení nás uzdravuje


Všichni chovatelé milují své zvířecí parťáky bez ohledu na to, zda se jedná o pejsky, kočky nebo morčátka. Každý se snaží, dopřát jim spokojený a šťastný život. Mazlíčci nám naši péči oplácejí bezmeznou láskou a bezpodmínečnou nákloností. Bohužel s námi nemohou být navždy a jednou přijde okamžik, kdy nás i ti nejvěrnější přátelé navždy opustí. Tento okamžik je neskutečně těžký a bolestný.

 

 

Jak se správně truchlí?

Není žádný nejsprávnější způsob a každý se se ztrátou zvířecího člena rodiny vyrovnává jinak. Ale ve všech případech platí, že je důležité si truchlení a smutek prožít svým vlastním tempem, nestydět se za něj a požádat o pomoc a podporu, pokud ji potřebujete. Je pochopitelné, že každý ztrátu domácího mazlíčka prožívá jinak, a to s sebou přináší mnoho pocitů ať již je to hněv, pocity viny nebo smutek. Zcela neracionálně se zlobíme na celý svět, ptáme se, zda jsme něco nemohli udělat jinak, nebo se propadáme do zármutku, který jak se nám zdá, nikdy neskončí.

 

Důležité je, abychom si rozloučení se svým zvířátkem udělali podle svého a jakým způsobem si vzpomínky na něj uchováme. „Často našim klientům říkáme, že ať se rozhodnou pro jakýkoliv způsob rozloučení a uctění památky, bude to to správné řešení, protože vychází z jejich srdce. Důležité je, aby získali svůj vnitřní klid a pocit, že udělali maximum pro důstojné rozloučení. Tento pocit napomáhá k rychlejšímu uzdravení bolavého srdce.“ Doplňuje Lukáš ILLEK, ředitel Krematoria zvířat Česká Lípa

Spěch a stres truchlení nepomáhá

Z naší dlouholeté praxe víme, že většinu mazlíčků k nám do krematoria přivážejí chovatelé bezprostředně po plánované či akutní eutanázii přímo z veterinárních klinik. Chovatelé jsou zlomení, nešťastní a mnohdy ve velikém stresu nejen z úmrtí zvířátka, ale i z „organizačních“ důvodů. Museli si vzít dovolenou z práce, spěchat, aby stihli přijet v provozních hodinách krematoria, nebo neměli příležitost se v klidu se zvířátkem rozloučit, protože na veterině k tomu nebylo vhodné prostředí a z čekárny již klepal další pacient. Stres prohlubují i nenadálé finanční náklady na předchozí léčbu zvířátka a očekávané náklady na poslední rozloučení. Mnoho chovatelů u nás zadržuje slzy, protože mají pocit, že teď musí být silní a vše vyřídit.

Co je to Memory Pet Point a jak funguje?

Proto jsme vyvinuli novou službu samoobslužného pietního místa Memory Pet Point. Jedná se o alternativu ke standardním službám zvířecích krematorií. V okamžiku, kdy chovatel ví, že uspání mazlíčka je nevyhnutelné, nebo již tato situace nastala, vybere si na stránkách www.memorypetpoint.com nejbližší místo, zadá několik základních údajů o sobě, zvířátku a podle váhové kategorie provede online platbu. Obratem mu přijde PIN kód, který mu umožní během následujících 48 hodin vstup do Memory Pet Pointu a zajistí mu rezervaci místa v chladicím boxu dle váhové kategorie. Pak je již pouze na něm, kdy své zvířátko přiveze. Memory Pet Point je přístupný 24 hodin denně/ 7 dní v týdnu.

Uvnitř nalezne klidné důstojné místo pro soukromé rozloučení se zvířátkem, ať již sám nebo v kruhu svých nejbližších. K dispozici jsou zde také lístky pro napsání posledního vzkazu. Po rozloučení otevře pomocí zaslaného PINU přidělenou chladicí schránku, ve které je již připraven speciální úložný vak, do kterého zvířátko uloží. Na vaku je unikátní kód a keramická kremační známka, která bude se zvířátkem po celou dobu, včetně kremace. Tato kremační známka se pak spolu s popelem vloží do vybrané urny a chovatel má tak jistotu, že dostal zpět popel pouze ze svého zvířátka. Po uložení mazlíčka do chladicí schránky může chovatel Memory Pet Point opustit. Následující pracovní den bude kontaktován zaměstnancem krematoria, který s ním dokončí objednávku, poradí mu s výběrem urny nebo dalších pietních předmětů, jako je Památeční sklo, šperky na popel atd. Po dokončení kremace zdarma přivezeme objednané předměty spolu s urnou zpět do Memory Pet Pointu a klient si je zde může vyzvednout opět v čase, který mu nejlépe vyhovuje.

www.memorypetpoint.com